Varkensvoer beter opgenomen bij moederlozen

Must Try

Jaarlijks stijgt de hoeveelheid levend geboren biggen, wat goed nieuws is. Gemiddeld worden er al ruim veertien biggen levend geboren per keer, en bij de best gestroomlijnde bedrijven zelfs minstens vijftien. De truc is nu om de sterfte te beperken na geboorte, maar hoe doe je dat? Met een speciaal soort varkensvoer en door de biggen moederloos op te fokken. Een kwaliteitsbig fok je apart op en geef je eerst speciale melk alvorens je ze veevoer of ruwvoer geeft.

Moederloos

Dat klinkt natuurlijk heel zielig, maar is eigenlijk beter voor de biggen. Met speciale aparte kraamverzorging kun je ervoor zorgen dat je biggen gezond worden gespeend. De biggen zijn dan misschien eerst lichter, maar dit gewicht halen ze makkelijk in na het spenen. Je zult merken dat ze je veevoer dan gulzig opsmikkelen. Op de een of andere manier hebben moederloos opgefokte biggen namelijk een betere voeropname van varkensvoer. Het doel van moederloos opfokken is ook dat ze niet groot of zwaar worden, maar juist gezond blijven.

Melk

De eerste paar dagen geef je de biggen nog wel moedermelk, maar daarna wordt de moedermelk vervangen met een melkvervanger, oftewel kunstmelk. Zorg dat de melk op een temperatuur is van ongeveer 40 tot 45 graden. Maak het niet warmer want dan maak je de eiwitstructuur kapot en krijgen je arme biggetjes diarree. Je geeft ze kunstmelk totdat ze groot genoeg zijn om varkensvoer te geven. Dat is meestal vanaf 21 dagen oud, dan kan er overgestapt worden op ruwvoer oftewel regulier varkensvoer. Zorg wel dat het voedingssysteem goed aangepast is aan het voer. Daarnaast is het belangrijk om de biggen goed te begeleiden in de overstap van vloeibaar naar vast varkensvoer. Bij een te lage energieopname sterven de darmcellen af en wordt het varkensvoer slecht opgenomen.

Premium varkensvoer

Om je biggetjes zo goed mogen te begeleiden van vloeibaar naar vast, kun je ervoor kiezen om ze premium varkensvoer of biggenvoer te geven. Dit wordt volledig afgestemd op de behoefte van de biggetjes, met lekkere graantjes en vetten die goed oplossen in de maag. Het is ook helemaal niet nodig om de biggen lang het premium voer te geven, je kunt daarna overstappen op normaal varkensvoer. In ieder geval wordt gezorgd dat de overgang makkelijk verloopt. Ook hoef je ze echt niet gelijk heel veel te geven, het is op de lange termijn beter om de biggetjes gematigd varkensvoer te geven en het langzaam op te bouwen naar hun grootte.

Aanbevolen

Meer van dit